شاید این سوال نیز برای شما پیش آمده باشد که چرا بعد از انجام جراحی بینی از تامپون استفاده می شود. از مهم ترین کاربردی که می توان برای تامپون بینی اشاره کرد این است که احتمال خونریزی بعد از عمل و عفونت را به حداقل می رساند و باعث می شود تا سپتوم بینی به شکل درست و صحیحی بهبود پیدا کند. اما این باور عمومی در میان مردم وجود دارد که با گذاشتن این وسیله در داخل بینی در زمان بیرون کشیدن درد زیادی را احساس خواهیم کرد و دچار خونریزی خواهیم شد. اما به گفته دکتر مجید عبدل زاده ، بهترین جراح بینی تهران ، این تصور کاملا اشتباه بوده چرا که معمولا در افراد بسیار کمی کشیدن تامپون موجب خونریزی می شود که آن نیز طبیعی بوده و جای برای نگران شدن وجود ندارد. البته لازم به ذکر است که امروزه با ابداع تکنیک های مدرن عمل بینی برخی از پزشکان از تامپون بینی استفاده چندانی نمی کنند. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با این وسیله ، دلایل استفاده و همچنین نحوه مراقبت از آن آشنا سازیم.
تامپون بینی چسیت ؟
اگر کسی در اطراف شما عمل زیبایی بینی را انجام نداده باشد ، ممکن است آشنایت زیادی با این وسیله نداشته باشید. تامپون به تکه ای گاز یا پنبه که به صورت فشرده در آمده و استریل شده است می گویند. این وسیله برای قرار گرفتن در حفره بینی و محافظت از بافت داخلی بینی تولید شده است. در حال حاضر تامپون بینی از جنس فوم و پنبه نیز وجود دارد که پزشکان می توانند بنا بر صلاح دید خود آن ها را به راحتی درون حفره بینی قرار دهند. معمولا در انتهای تامپون ها نخی باریک وجود دارد که این امکان را برای پزشک فراهم می کند تا پزشک بتواند به راحتی تامپون را درون بینی جا به جا کند یا حتی آن را خارج کند. در وسط برخی از این تامپون ها نیز به منظور تنفس راحت تر فرد ، لوله ای قرار گرفته است که کارایی آن را افزایش می دهد. اما اینکه چه نوع تامپونی بعد از عمل باید در داخل بینی بیمار قرار بگیرد کاملا بستگی به نظر پزشک دارد.
تامپون بینی با هدف جلوگیری و کاهش خونریزی و همچنین جلوگیری از ایجاد چسبندگی در بافت ها در اتاق عمل بعد از اتمام فرایند جراحی ، در داخل حفره بینی قرار داده می شود. در واقع تامپونی که درون بینی قرار می گیرد فشار مستقیم و بی ضرری را بر روی عروق خونی در غشای داخلی بینی وارد می کند. این فشار ها احتمال خونریزی را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهند. از دیگر کاربرد های تامپون می توان به نگه داشتن سپتوم اصلاح شده اشاره نمود چرا که تامپون بعد از قرار گیری در هر دو سوراخ بینی فشار یکسانی را به سپتوم وارد می کند که همین مسئله باعث می شود که سپتوم در جای خود ثابت شود و نتیجه عمل بسیار رضایت بخش باشد. همچنین به دلیل اینکه تامپون ها به پماد تتراسایکلین اغشته شده اند از بروز عفونت جلوگیری کرده و فضای داخلی بینی را نرم و مرطوب نگه می دارد.
انواع تامپون بینی
تامپون های مخصوص بینی متغییر می باشد و در سایز های مختلف 15 تا 30 سانتی متری ساخته می گردد. البته این نوع اسپلینت های داخلی دارای سایز های کوچکتری میان 5 تا 10 سانتی متری نیز وجود دارد که بر حسب نیاز توسط پزشک استفاده می شوند. جدا از اندازه ، این محصولات با اندازه های متفاوتی در بازار وجود دارند که در زیر به مهم ترین انواع آن اشاره شده است.
- تامپون های ساخته شده از گاز یا پنبه استریل : برای طراحی آن از گاز یا پنبه استریل به صورت فشرده استفاده می گردد. این مدل تامپون بینی از قدیمی ترین انواع پانسمان بینی محسوب می شود.
تامپون هایی که به شکل فیتیله بینی آماده هستند : که در اشکال مختلف به صورت فوم ، پنبه یا گاز ساخته می شود.
تامپون هایی که به شکل فیتیله بینی آماده هستند و نخ دار می باشند : این نوع طراحی که نسبت به تمامی مدل ها جدید تر می باشد ، در انتهای تامپون دارای نخ می باشد که این موضوع باعث شده تا تغییر و تنظیم وضعیت تامپون و همچنین خارج کردن آن آسان تر شود. در طراحی این نوع تامپون بینی ، از یک لوله در وسط فیتیله استفاده شده است که به واسطه آن بیمار می تواند راحت تر نفس بکشد.
به طور کلی باید بگویم همانطور که اشاره شد تامپون ها دارای انواع مختلفی هستند که پزشک بر اساس شرایط منحصر به فرد هر شخص مدل و نوع تامپون را انتخاب کرده و در درون سوراخ های بینی قرار می دهد. از مهم ترین انواع تامپون های بینی که امروزه بیشترین کاربرد را دارند ، می توانیم به موارد زیر اشاره نماییم:
- تامپون هایی که از جنس پنبه یا گاز استریل هستند.
- فیتیله های آماده که در انتهای خود نخ دارند.
- فیتیله هایی که در مرکز خود لوله هوا برای تنفس راحت تر بیمار دارند.
از دیگر نکاتی که بهترین جراح بینی تهران باید در زمان انتخاب تامپون به آن توجه کند ، طول و اندازه تامپون ها است. چرا که معمولا در سایز و اندازه های مختلفی تولید می شود. به طور میانگین می توانیم بگویم اندازه تامپون ها قطر آن ها به اندازه انگشت یک فرد بالغ است.
استفاده از تامپون بینی در کدام یک از روش های جراحی بینی ضروری است ؟
آیا استفاده از تامپون برای تمامی تکنیک های رینوپلاستی ضروری است ؟ سوال دیگری است که ممکن است از خود بپرسید. استفاده کردن یا نکردن از تامپون ها بعد از اتمام فرایند جراحی باید بنا بر نظر و تشخیص پزشک انجام شود. اما به طور کل استفاده از تامپون در موارد زیر ضروری است.
- در صورتی که در فرایند جراحی از بخیه های قابل جذب استفاده نشده باشد.
- در صورتی که خونریزی بعد از جراحی مشاهده شود ، استفاده از تامپون بینی ضروری است.
- اگر جراحی بینی با روش باز انجام شده باشد ، قرار دادن تامپون به بهبودی بیمار کمک بسیار زیادی خواهد کرد.
آیا برداشتن تامپون بینی با درد و خونریزی است؟
برداشتن فیتیله بینی دردناک نمی باشد ، چرا که پزشکان از تامپون ههایی که دارای حجم کمتری هستند در جراحی های خود استفاده می کنند. همین مسئله نیز باعث می شود تا فرایند برداشتن تامپون بینی با درد چندان زیادی همراه نباشد. برای جلوگیری از پوسته پوسته شدن بینی و همچنین احساس سوزش پزشکان توصیه می کنند تا حتما بعد از جراحی و آغاز دوره نقاهت از اسپری سالین استفاده کنید. برخی از افراد ممکن است به خاطر پوسته پوسته شدن فضای درون بینی مقداری احساس ناراحتی را در طول زمان برداشته شدن تامپون تجربه نمایند. با توجه به موارد گفته شده برداشتن تامپون برای بسیاری از افراد با حس بسیار خوبی نییز همراه است ، چرا که انسداد بینی از بین رفته و مسیرتنفسی به خوبی باز می شود. برخی از افراد ممکن است به دلیل عدم رعایت نکات مراقبت های بعد از جراحی بینی و استفاده از اسپری های مرطوب کننده بینی مانند اسپری سالین و خشک شدن بینی ، در زمان خارج کردن فیتیله بینی دچار خونریزی شوند. پرستاران در صورت خونریزی سریع کمپرس یخ را بر روی بینی برای کاهش جریان خون و خونریزی قرار می دهند از همین رو نگرانی در این زمینه نداشته باشید.
- لازم به ذکر است بعد از برداشتن تامپون بینی شما باید مدتی را در مطب پزشک حضور داشته باشید و اگر تا 30 دقیقه بعد از انجام این فرایند دچار خونیزی نشدید ، پزشک به شما اجازه می دهد راه بروید و به منزل خود بازگردید.
- همچنین لازم به گفت است که یکی از اصلی ترین روش هایی که باعث می شود تامپون بدون درد خارج شود ، استفاده از بیحسی موضعی در زمان انجام پروسه می باشد. پزشکان بنابر صلاح دید و نظر خود با استفاده از قطره های بی حسی کننده ، فضای داخلی بینی ربی حس کنند تا شما دردی را متوجه نشوید.
زمان تمیز کردن بینی بعد از برداشت فیتیله
توصیه می شود یک روز بعد از آنکه تامپون بینی را خارج کردید ، فضای داخلی بینی خود را تمیز کنید. بهتر است در ماه های ابتدایی پس از انجام عمل جراحی دو بار در طول روز و در ماه های بعدی یک بار در روز فضای داخلی بینی خود را با احتیاط شستشو دهید. برای جلوگیری از خشک شدن داخل بینی و همچنین افزایش سرعت ترمیم بهتر است از پماد پولیسپورین و باستراسین استفاده کنید. در هنگام تمیز کردن بینی این امکان وجود دارد که لخته های خشک شده خون را مشاهده نماید که اصلا جای نگرانی ندارد ، چرا که کاملا طبیعی می باشد. اگر بوی بدی را در داخل بینی خود احساس کردید ، بهتر است شستشوی بینی را به 3 الی 4 بار در روز با مشورت پزشک خود افزایش دهید.
چه زمانی بهتر است تامپون برداشته شود؟
همانطور که گفته شد تامپون بینی به منظور اعمال فشار به عروق خونی داخل بینی مورد استفاده قرار می گیرد. به همین خاطر بهترین زمان برداشتن تامپون ها با معاینات دقیق پزشک مشخص می شود. در برخی از افراد دوره نقاهت به راحتی طی می شود و تمامی ترشحات بعد از جراحی جذب تامپون می شود ، در این افراد ممکن است تامپون زودتر از سایر افراد برداشته شود.