در موارد بسیار نادری ممکن است پوست بینی بعد از انجام جراحی بینی سیاه شده و با مرگ بافت بینی همراه باشد که در چنین مواردی به آن نکروز بینی گفته می شود. نکروز (Nasal Necrosis) به معنی مرگ بافت های بینی است و به دلایل مختلفی می تواند به وجود بیاید. خون و اکسیژن رسانی به بینی بعد از عمل کردن بینی ، بسیار مهم و حائزه اهمیت است و اگر به هر دلیل در این پروسه اختلالی به وجود آید و پوست بینی اکسیژن کافی را دریافت نکند ، از بین می رود و اصطلاحا دچار نکروز می شود. دکتر مجید عبدل زاده بهترین جراح بینی در تهران در این خصوص و دلایل سیاه و تیره شدن پوست بینی صحبت خواهند کرد.
دلایل ایجاد نکروز بینی یا سیاه شدن بینی چیست؟
این وضعیت می تواند بسیار جدی باشد و نیاز به توجه پزشکی فوری دارد. برخی از دلایل نکروز بینی عبارتند از:
عفونت ها: برخی عفونت های باکتریایی یا قارچی می توانند باعث سیاه و تیره شدن پوست بینی شوند. مثلاً عفونت های سینوسی شدید یا عفونت های قارچی مثل موکورمایکوزیس می توانند به سیاه و تیره شدن پوست بینی منجر شوند.
ترومای فیزیکی: ضربه های شدید به بینی یا جراحی های پیچیده بینی یا به عبارتی تخریب بیش از حد بافت بینی در حین عمل می توانند به آسیب بافتی و در نهایت نکروز منجر شوند.
بیماری های عروقی: اختلالات جریان خون در بینی می تواند باعث نکروز شود. بیماری هایی مثل آترواسکلروز یا لخته های خونی ممکن است باعث قطع جریان خون به بافت های بینی شوند.
استفاده از مواد مخدر: مصرف مواد مخدری مثل کوکائین که از طریق بینی مصرف می شوند ، می توانند به دلیل آسیب به عروق خونی و کاهش جریان خون به بافت ها ، باعث سیاه و تیره شدن پوست بینی شوند.
بیماری های سیستمیک: بیماری های خود ایمنی مثل گرانولوماتوز با پلی آنژیت (که قبلاً به نام گرانولوماتوز وگنر شناخته می شد) می تواند باعث التهاب و نکروز در بینی شود.
تزریق و مصرف داروی راکوتان قبل از جراحی بینی : راکوتان یک داروی قوی برای درمان آکنه شدید است که تأثیرات قابل توجهی بر پوست و بافتهای بدن دارد. مصرف راکوتان می تواند باعث کاهش التیام زخم ها و افزایش خطر نکروز بافتی بعد از جراحی یا تزریق شود. به همین دلیل ، پزشکان معمولاً توصیه می کنند که بیماران حداقل 6 ماه قبل از انجام هر گونه جراحی زیبایی ، مصرف راکوتان را متوقف کنند. این اقدام برای کاهش خطر سیاه و تیره شدن پوست بینی و اطمینان از بهبودی مناسب زخم ها ضروری است.
درمان نکروز بینی به علت ایجاد آن بستگی دارد و معمولاً شامل ترکیبی از درمان های پزشکی و جراحی است. مهم است که در صورت مشکوک شدن به نکروز بینی به بهترین جراح بینی در تهران دکتر مجید عبدل زاده مراجعه کنید تا درمان مناسب آغاز شود.
آشنایی با انواع نکروز بینی
به مرگ بافت های بینی به دلیل اختلال در خونرسانی نکروز بینی گفته می شود ، که ممکن است به علت سهل انگاری یا اشتباهات جراحی زیبایی بینی رخ دهد. این وضعیت که به نام بافت مردگی نیز شناخته می شود ، انواع مختلفی دارد که در ادامه با ان ها بیشتر آشنا خواهیم شد.
نکروز انعقادی: این نوع نکروز زمانی رخ می دهد که سلول های بافت استخوان در معرض کمبود شدید اکسیژن قرار می گیرند و جریان خون در آن ناحیه کاهش می یابد یا کاملاً مسدود می شود. در نتیجه، بافت دچار آسیب می شود.
نکروز پنیری: این نوع نکروز به دلیل تشکیل لخته های خون در بافت استخوانی و جلوگیری از جریان خون رخ می دهد. به دلیل ظاهر سفید و زرد رنگ بافت آسیب دیده ، به آن نکروز پنیری می گویند.
نکروز آبکی: این نوع نکروز در مواقعی اتفاق می افتد که بافت استخوان دچار عفونت یا التهاب شدید مانند پنومونی ((ذات الریه) عفونتی است که کیسه های هوایی یک یا هر دو ریه را ملتهب می کند) شود. این حالت باعث آسیب به سلول ها و در نهایت مرگ آنها می شود که به آن نکروز آبکی می گویند..
نکروز چربی: نکروز چربی بر اثر فعالیت بیش از حد آنزیم های لیپاز ایجاد می شود. در این نوع نکروز، بافت چربی جایگزین سلول های اصلی می شود که منجر به تخریب بافت طبیعی می گردد.
نکروز فیبرینوئید: این نوع نکروز زمانی رخ می دهد که عملکرد عروق خونی دچار اختلال شود و باعث مرگ بافت های اطراف گردد.
نکروز گانگرنی: این نوع نکروز هنگامی رخ می دهد که جریان خون به یک اندام قطع شود و بافت دچار مرگ شود. اگر به این حالت عفونت باکتریایی اضافه شود ، نکروز گانگرنی به شکل گانگرین مرطوب ظاهر می شود که به دلیل فعالیت باکتری ها بافت ها نرم و مرطوب می گردد.
آیا می توان از ایجاد نکروز بینی جلوگیری کرد؟
متأسفانه، در بسیاری از موارد، از نکروز بینی به طور کامل نمیتوان جلوگیری کرد، زیرا بسیاری از عواملی که منجر به این وضعیت میشوند، مثل عفونتها یا تروما، قابل پیشبینی یا جلوگیری نیستند. با این حال، برخی از اقدامات و رفتارها میتوانند خطر ابتلا به نکروز بینی را کاهش دهند:
مراقبت از بینی: حفظ بهداشت بینی، شامل شستشوی مرتب بافتهای بینی با آب ولرم و نمک، میتواند کمک کند تا عفونتها و ترشحات مخرب از بینی دور شوند.
استفاده معقول از مواد مخدر: اگر مصرف کوکائین یا سایر مواد مخدری که احتمالاً به عنوان عامل خطرناک برای نکروز بینی شناخته شدهاند، را متوقف کنید، میتواند خطر ابتلا به نکروز بینی را کاهش دهد.
مراقبت در صورت بروز تروما: در صورتی که آسیبی به بینی وارد شود، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید تا بهترین درمان اعمال شود و جلوی ایجاد نکروز گرفته شود.
هر چند که این اقدامات ممکن است خطر ابتلا به نکروز بینی را کاهش دهند، اما تاکید میشود که در صورت بروز علائم مشکوک به نکروز ، باید بلافاصله به دکتر خوب عمل بینی در تهران دکتر عبدل زاده مراجعه کنید و درمان مناسب اعمال شود.
راه های درمان نکروز بینی با دکتر مجید عبدل زاده در تهران
خبر خوشحال کننده این است که نکروز پوست بینی قابل درمان بوده اما یک فرایند بسیار پیچیده محسوب می شود. به طوری که در برخی از موارد حتی نیاز است بیمار تحت چند عمل جراحی قرار گیرد تا نتیجه حاصله مطلوب و رضایت بخش باشد. در وهله اول نیاز به درمان عفونت بوده با استفاده از دارو های آنتی بیوتیک و غیره است. پس از آن در صورت وسیع بودن بافت آسیب دیده تمرکز عمده بهترین جراح بینی در تهران دکتر عبدل زاده در زمان درمان این است که از بافت طبیعی بدن برای درمان و جایگزینی بخش آسیب دیده استفاده نماید. برای تحقق یافتن این هدف نیاز است تا غضروف مورد نیاز از نواحی دیگر بدن مانند غضروف دندان یا گوش تامین شود.
البته باید متذکر شد که این پروسه تنها در زمانی قابل انجام بوده و نتیجه مطلوب به همراه دارد که بخش آسیب دیده در اثر سیاه شدن بینی چندان گسترده نباشد. چرا که در غیر این صورت استفاده از پروتز تنها روش برای درمان بوده با این شرط که بافت آسیب دیده دچار عفونت نشده باشد.نکته ای که در این میان باید ذکر کرد این است که نتایج حاصله از این تکینک ها نمی تواند درست همانند یک بینی طبیعی باشد. از همین رو برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی پیش از انجام عمل جراحی در انتخاب پزشک خود دقت کرده و با حساسیت و وسواس بسیار زیادی پزشک خود را انتخاب نماید. مهم است که درمان نکروز بینی توسط یک تیم پزشکی متخصص انجام شود و درمان مناسب بر اساس علت اصلی و شدت بیماری تعیین شود.